Een byoubeslag is een koude beslagsoort. De naam is afkomstig van het Franse “bijoux”, wat juwelen betekent. Het verwijst naar de verschillende gekleurde vruchten die door het beslag zijn verwerkt en de juwelen voorstellen. De basis van het byoubeslag komt overeen met die van het moscovisch beslag.

Bij het bereiden van byoubeslag wordt gebruik gemaakt van de volgende grondstoffen:

  • 1 deel eiwit.
  • 1 deel eidooier.
  • 1 suiker.
  • 1 deel bloem.
  • ½ tot ¾ deel vetstof, vaak in de vorm van roomboter voor de smaak.
  • ½ tot 1 deel vruchten. Deze vruchten zijn een combinatie van krenten, rozijnen, gehakte sukade, gekonfijte meikersen en verschillende kleuren bigarreaux.

Het gebruik van vetstof in dit beslag zorgt voor een smakelijker en langer mals beslagproduct. De vruchten geven de kleur en daarmee het karakter aan het beslag. Deze beslagsoort wordt gebruikt voor het maken van de gelijknamige byoutaart en -gebakjes. Verder kan het worden gebruikt in fantasiegebak.