Melk is afkomstig van melkkoeien. Andere melksoorten, zowel plantaardig als dierlijk, moeten de naam waarvan de melk wordt geproduceerd vermelden. Melk is verkrijgbaar in verschillende soorten, waarbij het melkvetpercentage aan de naam is verbonden. Van nature bevat koemelk ongeveer 3,5% melkvet. Door het standaardiseren van de melk ontstaat het gewenste melkvetpercentage. Dit wordt gedaan door de rauwe melk (gedeeltelijk) af te romen. 

De verschillende soorten melk, op basis van melkstandaardisatie, zijn:

  • Volle melk. Deze melk bevat een melkvetpercentage van 3,5%.
  • Halfvolle melk. Deze melk bevat een melkvetpercentage van 1,5-1,8%.
  • Magere melk. Deze melk bevat een melkvetpercentage van maximaal 0,5%.
  • Karnemelk. Ook al heeft deze melk een andere manier van produceren, het is wel een melksoort die een vast melkvetpercentage heeft. Karnemelk mag maximaal 1% melkvet bevatten.

Melk geeft een romige smaak aan producten, die afhankelijk van het melkvetpercentage, een minder of vollere smaak geeft. In de bakkerij wordt voornamelijk volle melk gebruikt, omdat deze het product een romige smaak geeft, zonder room te gebruiken.