Kaas is een zuivelproduct dat zijn oorsprong vindt op de boerderij. Vanwege de grote vraag is dit door de jaren heen overgenomen door kaasfabrieken. Bij de benaming kaas wordt er uitgegaan van een kaas bereidt met koemelk. Kaas waarbij melk van een ander zoogdier wordt gebruikt, wordt aangeduid met de naam van dat dier.

Bij kaas kan onderscheid worden gemaakt op basis van de hardheid en daarmee ook de manier van productie:

  • Verse kazen. Dit zijn uitgelekte kazen die niet rijpen. Voorbeelden zijn mozzarella, mascarpone, roomkaas en cottage cheese.
  • Zachte kazen. Deze kazen rijpen en lekken uit voordat ze in vormen worden geplaatst. Na het rijpen worden de kazen zacht en vloeibaar, waarbij de korst eetbaar is. Voorbeelden zijn wit- of roodschimmelkazen.
  • Halfzachte kazen. Bij deze kazen ontwikkeld de smaak bij langer rijpen, waarbij de leeftijd in de naam wordt meegenomen. De kaas is lichtgeel van kleur met een niet-eetbare korst die naarmate het langer rijpen donkerder en harder worden. Voorbeelden zijn Goudse of Edammer kaas, die in Nederland veel worden gegeten.
  • Harde kazen. Deze kazen hebben een lange rijpingstijd, stevig/pittig aroma en harde korst. Een voorbeeld is Parmezaan.