Afhankelijk van het product kan eistrijksel met een kwast, spuit of schuimrubberrol worden aangebracht. Enkele aandachtspunten zijn:

  • Spuit of strijk het eistrijksel in een dunne laag op het product. Een te dikke laag zorgt voor druipers die naar de onderkant van het product lopen. Dit eistrijksel verbrandt snel en zorgt voor zwarte vlekken op de onderkant van het product.
  • Strijk alleen de producten en probeer de bakplaat of -vorm zo veel mogelijk te vermijden. Eistrijksel op de bakplaat of -vorm verbrandt en zorgt voor donkere plekken.
  • Strijk bij korstproducten niet de zijkanten, waar de snijkanten op elkaar liggen. Hierdoor hechten de deeglaagjes en bakken deze vast, waardoor tijdens het bakken scheve en onregelmatige producten kunnen ontstaan.
  • Sommige producten worden twee keer gestreken. Strijk het product voor de eerste keer, breng eventueel een toevoeging aan en laat drogen, strijk vlak voor het bakken opnieuw, kras eventueel een decoratie in en bak af.
  • Strijk toevoegingen, zoals halve amandelen, ook mee.
  • Gebruik altijd vers ei om bacterievorming zoveel mogelijk tegen te gaan. Reinig het materiaal grondig na gebruik en meng geen oud met nieuw eistrijksel.