De goudbes is de vrucht van de goudbes-plant (Physalis peruviana) uit de nachtschadefamilie. Het is een kruidachtige, eenjarige plant die tot 2 meter hoog wordt. De plant en gelijknamige vrucht kennen verschillende namen, zoals ananaskers, Kaapse kruisbes en Kaapse goudbes. In de handel wordt de bes voornamelijk aangeboden onder de geslachtsnaam physalis. De bes komt van oorsprong uit Peru, maar wordt tegenwoordig wereldwijd in tropische en subtropische gebieden geteeld.

De bes wordt omhuld door een lampionachtige, doorzichtig omhulsel. Dit omhulsel is de kelk van de plant die na de bloem om de vrucht klapt en is verdord. Het omhulsel is niet eetbaar, maar ziet er bij zorgvuldig openen decoratief uit. De bes is 1-2 centimeter groot en heeft een gele tot geeloranje kleur. Het vruchtvlees is sappig, lichtoranje en bevat kleine eetbare zaden. De smaak van het vruchtvlees is zoet tot zoetzuur en aromatisch. Een minder rijpe vrucht zal een lichtgroene kleur hebben en zuurder smaken.

De goudbes wordt voornamelijk gebruikt ter decoratie van brood- en banketproducten, waarbij het omhulsel er vaak nog omheen zit. De bessen komen ook gedroogd voor in de handel en worden dan incabessen genoemd.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag