Een starter is een voordeeg dat kan worden gebruikt bij de productie van brood. Het zorgt ervoor, net als bij andere voordegen, dat het deeg meer tijd krijgt om karakteristieke eigenschappen zoals smaak en aroma te ontwikkelen voordat het definitieve deeg wordt gekneed.

De benaming starter kan meerdere betekenissen hebben. De eerste betekenis is een reincultuur van melkzuurbacteriƫn die in de handel te verkrijgen is. Deze starter kan worden gebruikt als basis voor een eigen starter of voordeeg, maar kan ook als rijsmiddel aan het einddeeg worden toegevoegd. De wijze van verwerken en de grondstoffen die de starter bevat zijn afhankelijk van de leverancier of producent.

De tweede betekenis is een stuk deeg dat van vorige broodproducties is overgehouden en dat op regelmatige tijdstippen moet worden ververst door er opnieuw water en bloem aan toe te voegen. Zo blijft het deeg actief en in leven, zodat het bij volgende broodproducties kan worden gebruikt. Het heeft daarbij gelijkenissen met het Duitse anstellgut.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag