De vijg is de vrucht afkomstig van de vijgenboom (Ficus carica). Het is een van de oudste en meest bekende fruitsoorten en werd al rond 9000 voor de jaartelling verbouwd. Ze groeien veel in Zuid-Europese landen, zoals Frankrijk, Griekenland en Italiƫ.

Feitelijk zijn de vruchten van de vijgenboom schijnvruchten. Ze worden gevormd uit de bloembodem en de bloem. De vruchten komen voor in verschillende kleuren, zoals wit, groen, geel, rood tot bijna paars/zwart. Het vruchtvlees varieert van wit-roze tot donkerrood. De smaak van het vruchtvlees is zoet en is vrij droog. Van de vijg kan zowel het vruchtvlees als de pitten worden gegeten. Wanneer de vijg erg rijp is, kan ook de schil worden gegeten.

Vijgen zijn voornamelijk verkrijgbaar als vers en gedroogd product. Verse vijgen, afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, zijn te krijgen vanaf juni/juli. Gedroogde vijgen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Gedroogd kunnen ze door verschillende brood- en banketproducten worden verwerkt, zoals dat ook zou gebeuren met andere gedroogde zuidvruchten. Verse vijgen kunnen ook worden gebruikt in bijvoorbeeld jam, ijs, worden gekonfijt en ter decoratie van producten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag