Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een eenjarige plant die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied afkomstig is. Van de plant kunnen de bladeren en de gedroogde vruchten, vaak als zaden aangeduid, worden gebruikt.

De bladeren kunnen het beste vers gebruikt worden, omdat dan de smaak het beste naar voren komt. Voor sommige is de smaak van de bladeren niet plezierig, omdat een zeepsmaak wordt ervaren. Andere vergelijken de smaak meer als peterselie met citroeninvloeden. Bij te veel gebruik geeft het een te sterke smaak en kan het overheersen. Het te veel verwarmen van het kruid kan de smaak en kleur ervan nadelig beĆÆnvloeden.

De gedroogde vruchten, ook wel korianderzaad genoemd, wordt het meeste in de bakkerij gebruikt. Gemalen korianderzaad wordt ook wel ketoembar genoemd. In tegenstelling tot het blad hebben de gedroogde vruchten een compleet andere smaak. Deze kan omschreven worden als een pikante, nootachtige en citrusachtige smaak. Het is te vinden als bestanddeel in verschillende specerijenmengsels, zoals koek- of speculaaskruiden.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag