De ananas (Ananas comosus) is een tropische plant behorende tot de bromeliafamilie. De plant is van oorsprong afkomstig uit Brazilië, Bolivia en Paraguay. Tegenwoordig komt de ananasteelt voornamelijk uit Zuidoost-Azië, waarbij Thailand en de Filipijnen grote producenten zijn. De plant wordt geteeld vanwege de gelijknamige vrucht.

De ananas is een schijnvrucht die bestaat uit vele kleine, samengegroeide besjes. Een vrucht kan 30 centimeter lang worden met een gewicht van meer dan 4 kilogram. Het heeft een cilindrische tot kegelachtige vorm, een groenachtige tot bruinachtige schil en een rozet aan bladeren bovenop de vrucht. Het vruchtvlees heeft een lichtgeel tot gele kleur en heeft een zoet tot zoetzure smaak, afhankelijk van het ras en de rijpheid. Een ananas kan getest worden op rijpheid. Bij een rijpe ananas kunnen de bladeren makkelijk worden losgetrokken, is het vruchtvlees stevig en veerkrachtig en heeft het een sterke ananasgeur.

Ananas kan worden gebruikt in verschillende brood- en banketproducten. Het is verkrijgbaar als verse vrucht, diepgevroren vrucht, gedroogde vrucht, op sap en als puree. Ananas bevat eiwitsplitsende enzymen, waardoor het niet geschikt is om rauw te gebruiken in combinatie met gelatine. Bij verhitting worden de eiwitsplitsende enzymen geneutraliseerd.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag