Welke eigenschappen heeft arrowroot?
Arrowroot (Maranta arundinacea) is plant waaruit zetmeel kan worden gewonnen. Dit zetmeel is afkomstig uit de wortelstokken en is licht verteerbaar. De wortelstokken worden één jaar na het planten geoogst en bevatten bij het oogsten ongeveer 23% zetmeel. Door het wassen, drogen en vermalen tot pulp ontstaat een melkachtige substantie, waaruit het zetmeelpoeder wordt verkregen dat bekend staat onder dezelfde naam. Arrowroot is een relatief kostbare zetmeelsoort, waardoor het weinig wordt gebruikt en er bij aanschaf opgelet moet worden of het een puur product betreft.
Arrowroot is een licht, wit zetmeelpoeder dat vast aanvoelt en knisperend klinkt wanneer het wordt samengeknepen. Het zetmeel is reukloos wanneer het droog is, maar wanneer het met een hete vloeistof in contact komt ontstaat er een zwakke, eigenaardige geur. Het bindt producten met een zure aard goed, maar is minder geschikt voor producten op zuivelbasis. Het kan dan een slijmerig eindproduct opleveren. De binding ontstaat bij een relatief lage temperatuur en is stabieler bij doorkoken dan andere zetmeelsoorten. De smaak is neutraal en geeft een heldere binding, maar kan ook zorgen voor een onnatuurlijke glans. Bij invriezen en ontdooien houdt het zetmeel zich goed.