Cyclamaat (E952) is een intensieve zoetstof die synthetisch wordt geproduceerd. Het is een calciumzout van cyclaamzuur dat in 1937 in de Verenigde Staten is ontdekt. Het heeft geen nadelig effect op het gebit en heeft geen invloed op insuline of het bloedsuikergehalte, waardoor het geschikt is voor diabetici.

Cyclamaat heeft 30-50 keer de zoetkracht van suiker en levert geen calorieën. Bij sommige mensen (7-11%) wordt een deel van het cyclamaat in de darmen door darmbacteriën omgezet in cyclohexylamine. Deze hoeveelheid die wordt omgezet en opgenomen is afhankelijk van de persoon. De ADI is vastgesteld op 7 mg/kg lichaamsgewicht per dag, zodat cyclohexylamine geen gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen.

De smaak van cyclamaat is te omschrijven als citroenzuurzoet, waarbij het in hoge concentraties een bittere nasmaak heeft. In kleine concentraties kan het echter vervelende bijsmaken van andere zoetstoffen maskeren, waardoor het vaak met andere zoetstoffen, zoals sacharine, wordt gecombineerd. Verder versterkt het de smaak van fruit en fruitaroma’s. Cyclamaat lost goed op en is stabiel onder de meeste condities, waarbij het bestand is tegen bakken, koken en braden. Het kan daardoor in veel producten worden toegepast.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag