De Elstar is een appelras dat veel als handappel wordt gegeten in Nederland. Het ras is ontstaan uit een kruising tussen de Golden Delicious met de Ingrid Marie, wat plaatsvond in Nederland omstreeks 1955. In 1975 kreeg de appelsoort officieel haar naam bij de introductie en kwekersrechtelijke bescherming van het ras.

De Elstar is een ronde appel met een geelgroene schil met daarop een rode blos. Er zijn veel kleurmutanten die variëren van helderrood tot donkerrood. In tegenstelling tot de Jonagold, smaken de appels zonder blos ook goed. De smaak van de Elstar is te omschrijven als een karakteristieke, zeer fijne en zoetzure smaak. Het vruchtvlees heeft een roomwitte kleur en is erg sappig.

De Elstar kan rauw worden gebruikt voor het decoreren van taarten en gebak. Doordat het vruchtvlees erg sappig is, kan het in appelgebak worden gebruikt, mits deze niet te lang wordt gebakken. De appel is namelijk niet bakvast, wat kan resulteren in een nat product. Door het sappige karakter is de appel zeer geschikt om te gebruiken voor appelmoes of sap.