De Gieser Wildeman is een perenras dat gekweekt is door de heer Wildeman uit Gorinchem en in de handel is gebracht omstreeks 1850. Het is een van de meest geteelde stoofpeerrassen. De boom heeft veel last van beurtjaren, waardoor er het ene jaar veel vruchten zijn en het andere jaar vrijwel geen.

De Gieser Wildeman is klein van formaat en peervormig. De kleur van de schil is bruingeel met veel roestkleurige vlekken. Het vruchtvlees is stevig, wit van kleur en korrelig door steencellen. Deze steencellen verdwijnen door het langdurig garen, waardoor een fijne en zachte structuur ontstaat. De Gieser Wildeman is van zichzelf iets zoet, waardoor er weinig tot geen suiker aan toegevoegd hoeft te worden bij het koken. Wanneer de peren goed rijp zijn, kleuren deze tijdens het koken donkerrood. Minder rijpe peren zullen wit tot zacht roze gekleurd blijven.

De Gieser Wildeman is een stoofpeer en kan daardoor alleen worden verwerk door de peren te koken. Van deze gekookte peren kan een moes, compote of vulling worden gemaakt die in verschillende banketproducten kan worden verwerkt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag