De Goudrenet is een appelras dat ook wel bekend staat als de Goudreinette, Goudreinet of Schone van Boskoop. Het is onduidelijk of het ras een afgeleide is van de Reinette van Montvoort of dat het een zelfstandig ras is dat vanaf 1853 in Boskoop is ontwikkeld. Sinds 1863 heeft het zich verspreid door de lage landen.

De Goudrenet is een zeer grote appel met een droge, ruwe schil. De kleur van de schil is afhankelijk van de ondergrond waarop de appelboom staat. Boomgaarden met gras kleuren de appels sterker dan boomgaarden met aarde. De kleur van de schil kan variƫren tussen bruingroen tot dofgeel en lichtrood. Het vruchtvlees van de appel is stevig en sappig met een friszure smaak, waardoor het minder als handappel wordt gebruikt. Naarmate de appel langer hangt wordt de smaak zoeter.

Door het stevige vruchtvlees en de zurige smaak is de Goudrenet uitstekend te gebruiken in producten die worden verhit. Bij verhitting behoudt het vruchtvlees zijn vorm. Hierdoor is het een geschikte appel om te gebruiken in producten zoals appeltaarten en appelbollen. Vanwege de zure smaak en de ruwe schil is het minder geschikt om te gebruiken als decoratie bij banketproducten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag