Compositiecrème is een crèmesoort op basis van een compositie. Het gebruik van de compositie zorgt voor een crème met een volle smaak en gladde, fijne structuur. Het heeft een zoetere smaak dan crème au beurre, maar is minder zoet dan suikercrème of fondantcrème.

Een compositiecrème wordt bereid van de volgende grondstoffen:

  • Vetstof. Bij voorkeur wordt hier roomboter voor gebruikt vanwege de smaak, maar ook crèmemargarine kan worden gebruikt.
  • Compositie. Een compositie bestaat uit melk, suiker en vanille dat wordt gebonden met eibestanddelen. De binding in minder dan die van banketbakkersroom in een crème au beurre. 
  • Eventueel smaakstoffen. De vanille die wordt gebruikt in de compositie zal terug te proeven zijn in de crème. Daarnaast kunnen nog andere aromastoffen worden gebruikt, zoals mokka.

Door de grote hoeveelheid eibestanddelen en melkbestanddelen is compositiecrème minder lang houdbaar. Het afroeren van de compositie met een grotere hoeveelheid suiker kan conserverend werken, maar de crème zal hierdoor ook zoeter worden. Compositiecrème kan worden gebruikt voor crèmekoekjes en stukwerk.