Filodeeg, ook bekend als filo of phyllo, is een deeg dat bestaat uit zeer dunne vellen. Het deeg komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Een van de oudste producten die met filodeeg wordt gemaakt, baklava, stamt uit de 13e eeuw. De vellen worden voornamelijk diepgevroren verkocht, waarbij het belangrijk is dat ze bij verwerking vochtig en afgedekt worden gehouden om uitdroging van het deeg tegen te gaan.

Filodeeg ontstaat door het deeg zeer dun uit te rollen en het daarbij constant met bloem te bestuiven. Het wordt gemaakt van de volgende grondstoffen:

  • Bloem;
  • Water;
  • Plantaardige olie.

Vanwege de neutrale smaak kan filodeeg zowel in zoete als hartige producten worden gebruikt. In tegenstelling tot bladerdeeg bevat filodeeg minder vet en is het niet gelaagd. De laagjes ontstaan door vellen filodeeg te bestrijken met olie of gesmolten boter en deze op elkaar te leggen. Het deeg kan worden gevuld voor het bakken, maar ook als vorm worden gebruikt voor het vullen na het bakken. Door het deeg te frituren of te bakken wordt het knapperig en gaan de laagjes enigszins uiteen staan. In vergelijking met bladerdeeg zijn de lagen echter veel dunner en daarmee ook kwetsbaarder.