Johannesbroodpitmeel wordt gemaakt van de peulen afkomstig van de johannesbroodboom (Ceratonia siliqua), die voornamelijk in het Middellandse Zeegebied voorkomt. Voor de productie van johannesbroodpitmeel worden de peulen eerst gedroogd, waarna de zaden uit de peul worden gehaald en worden ontdaan van de zaadhuid en kiem. Het endosperm dat overblijft wordt vermalen tot meel.

Johannesbroodpitmeel is een wit tot geelwit poeder dat zowel reuk- als smaakloos is. Het wordt gebruikt als stabilisator, emulgator, verdikkingsmiddel en geleermiddel, waarbij het op etiketten wordt aangeduid als E410. Het gebruikt van johannesbroodpitmeel in ijs zorgt ervoor dat het ijs geleidelijk smelt. Bij brood zorgt het ervoor dat het brood zachter wordt.

In koud water zwelt het johannesbroodpitmeel op, maar om tot volledige oplossing te komen moet het worden verhit. Deze oplossing zijn wolkig en groen tot wit-opaal van kleur, waarbij de oplossing zeer visceus is. Het nadeel van johannesbroodpitmeel is dat ondanks de sterke bindkracht, deze snel terugloopt. Wel combineert het goed met carrageen en agaragar, waarbij het een elastisch karakter aan het product geeft.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag