Maiszetmeel wordt gewonnen uit (gele) maiskorrels. Het zetmeel wordt gebruikt om producten te kunnen binden en wordt veel in de bakkerij gebruikt. Naast dat de maiskorrel rijk is aan zetmeel, bevat het ook veel maisolie en eiwitten. Door de maiskorrels te weken, te malen en te scheiden, worden de olie en de eiwitten van het zetmeel gescheiden. Wat overblijft wordt gedroogd en in poedervorm verkocht.

Kenmerkende eigenschappen voor maiszetmeel zijn dat het zorgt voor een ondoorzichtig bindresultaat. Het heeft een gemiddelde viscositeit en zorgt daarmee voor een gemiddeld bindsterkte. Maiszetmeel heeft, net als tarwezetmeel, een hoge retrogradatie. Het product blijft relatief kort gebonden, wat wil zeggen dat het zetmeel het vocht relatief snel weer loslaat. De verstijfselingstemperatuur begint bij 55°C en loopt door tot 75°C. Het is een hoofdzakelijk smaakloos bindmiddel en kan daarbij voor zowel zoete als hartige gerechten worden toegepast. Het poeder heeft een lichte, wit tot lichtgele kleur. In vergelijking met andere bindmiddelen zal maiszetmeel in bijvoorbeeld banketbakkersroom een iets gelere kleur geven in vergelijking met tarwezetmeel.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag