Sacharine (E954) is een intensieve zoetstof die synthetisch wordt geproduceerd. Het is de oudste kunstmatig zoetstof en werd in 1879 ontdekt door medewerkers van de John Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten.

Sacharine heeft een zoetkracht die 300-500 keer sterker is dan die van suiker en levert geen energie. In het lichaam wordt het niet omgezet en wordt het onveranderd door de nieren uitgescheiden. Net als de meeste andere intensieve zoetstoffen heeft het geen nadelig effect op het gebit en geen invloed op insuline en het bloedsuikergehalte, waardoor het geschikt is voor diabetici.

Sacharine heeft een lange houdbaarheid. Verder is het een stabiele zoetstof die zowel geschikt is om te verhitten als in te vriezen. De smaak van sacharine kan metaalachtig zijn met een bittere nasmaak. Hierdoor wordt het veel gecombineerd met andere zoetstoffen, zoals aspartaam. Bij deze combinaties heeft sacharine vaak een stabiliserende werking op de andere zoetstoffen. Door de  veelzijdigheid van sacharine kan het in veel bakkerijproducten worden gebruikt als suikervervanger.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag