Xanthaangom is een gom die ontstaat door de fermentatie van suikers met behulp van de bacterie Xanthomonas campestris. Meestal wordt hierbij gebruik gemaakt van glucose, destillatieafval en dikaliumfosfaat. De xanthaangom wordt neergeslagen met alcohol en gezuiverd door het opnieuw te laten neerslaan in isopropylalcohol.

Xanthaangom (E415) wordt gebruikt als stabilisator, verdikkingsmiddel, emulgator en geleermiddel. Ook kan het als vervanger van gluten worden gebruikt in glutenvrije producten. Xanthaangom lost op in water en geeft een zeer visceuze oplossing, die weinig gevoelig is voor verandering in pH-waarde. De viscositeit nauwelijks beïnvloed door temperatuur en mechanische bewerkingen. Dit zorgt ervoor dat xanthaangom zowel warm als koud kan worden verwerkt en het een goede vries-dooistabiliteit heeft, wat het geschikt maakt voor zowel koude als warme ijsbereiding.

Omdat xanthaangom zo’n sterke gelvorming heeft, moet het net als andere bindmiddelen voorgemengd worden met een andere droge stof. Bij het in aanraking komen met vocht ontstaat een snelle werking, waardoor klontvorming kan ontstaan. In vergelijking met Arabische gom is xanthaangom stabieler, vanwege de grotere controle in productieproces.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag