Xylitol (E967) is een extensieve zoetstof die vooral bekend is van kauwgom. De stof is in 1891 ontdekt en wordt sinds de jaren zestig gebruikt als zoetstof in voedingsmiddelen voor de mens. Xylitol is een natuurlijke zoetstof die voorkomt in de vezels van verschillende soorten groenten en fruit. Industrieel wordt xylose of houtsuiker gebruikt, wat voorkomt in berkenbomen, stro, maïskolven en kokosnoten.

Xylitol heeft vrijwel dezelfde zoetkracht als suiker, maar levert een lagere caloriewaarde van 2,4 kcal per gram. Door de lagere caloriewaarde en het langzamer opnemen in het lichaam, geeft het geen verhoging aan de bloedsuikerspiegel en insulinerespons. Dit maakt het geschikt voor diabetici.

Xylitol heeft een koud en fris mondgevoel. Er wordt meer speeksel in de mond aangemaakt, wat de warmte aan de mond onttrekt en voor het frisse mondgevoel zorgt. Verder wordt het bij consumptie nauwelijks in zuur omgezet, waardoor het minder schadelijk is voor het gebit in vergelijking met suiker en sorbitol. Xylitol is hittestabiel en lost snel op in vocht. Bij het verhitten karamelliseert xylitol alleen wanneer het product meerdere minuten boven het kookpunt (216°C) wordt verhit.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag