Zonnebloemolie is een plantaardige olie, die wordt gewonnen uit de wit tot zwart gekleurde zaden van de zonnebloem (Helianthus annuus). De zaden bevatten ±50% vet, voornamelijk enkelvoudig onverzadigd, en zijn rijk aan linolzuur. Naast het bevatten van vet, bevatten deze zaden ook een hoog eiwitgehalte. Het produceren van zonnebloemolie vindt voornamelijk plaats in Oost-Europa, Zuid-Europa, Midden-Amerika en Zuid-Amerika.

Zonnebloemolie kan als vloeibare vetstof worden gebruikt in verschillende brood- en banketproducten. Het heeft een goudgele, heldere kleur en een zachte smaak, wat het geschikt maakt om te verwerken in veel producten. In tegenstelling tot olijfolie, is de smaak niet overheersend en kan deze goed gecombineerd worden met andere smaken. Verder is de olie geschikt om te verhitten tot ±180°C, waardoor het geschikt is voor onder andere het frituren van producten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag