Chocoladeschuim is een schuimsoort die wordt gebruikt voor het produceren van chocoladebâtons en andere schuimkoekjes. De manier waarop deze schuimsoort wordt bereid, is vergelijkbaar met kookschuim. Het grootste verschil met andere schuimsoorten ligt in de gebruikte soort grondstoffen. Voor chocoladeschuim worden de volgende grondstoffen gebruikt:

Chocolademassa:

Chocoladecouverture. Spuitchocolade wordt met melissuiker en water tot een suikerstroop gekookt en bepaald het karakter van het schuim.
Melissuiker. 
Water.

Schuim:

Eiwit. Dit vormt de basis van het schuim.
Castormelis. Deze suiker dient als schiftsuiker bij het opkloppen van het eiwit. 

Suikerstroop:

Suiker. Samen met het water wordt een suikerstroop gekookt die aan het opgeklopte eiwit wordt toegevoegd.
Water.

Kleurstof. Eventueel kan karmijnrode kleurstof aan het schuim worden toegevoegd om de kleur te benadrukken.