Alcoholische dranken kunnen aan ijssoorten worden toegevoegd als basis, maar ook als smaakstof zodat deze de smaak van het basis-ingrediënt benadrukt. Een voorbeeld is het toevoegen van limoncello aan citroensorbet of het maken van een granité op basis van wijn.

Alcohol werkt, net als suikers, in een ijsmix vriespunt verlagend. Verder bevatten alcoholische dranken zelf ook suikers. Deze stoffen bevriezen niet tijdens het draaien of vriezen van ijs. Bij een toenemende hoeveelheid alcohol moet het vriespunt van het ijs steeds lager komen te liggen. Om toch een voldoende smaak van de alcoholhoudende drank in het ijs te krijgen, zonder een te laag vriespunt te krijgen, moet er worden gecompenseerd met de suikers in de ijsmix. Het laten vervliegen van de alcohol kan de smaak van de drank in het ijs versterken, zonder dat er problemen worden veroorzaakt vanwege het alcoholpercentage.

Behalve het toevoegen van alcoholhoudende dranken in ijs, kan het over ijs worden gebruikt. Het inleggen van garnituren in alcoholische dranken zorgt ervoor dat de smaak in het garnituur trekt en deze bij bevriezing minder hard worden. Bij ingevroren ijs vervliegt de alcohol naarmate het langer wordt bewaard.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag