De pruim is een steenvrucht die groeit aan 3-7 meter hoge bomen en tot het geslacht Prunus behoort. In Nederland worden voornamelijk Europese cultuurpruimen (Prunus domestica) geteeld, omdat de omstandigheden voor Japanse pruimen minder gunstig zijn. De oorsprong van Prunus domestica staat niet vast. Lang werd gedacht dat dit een kruising was tussen de sleedoorn en kerspruim, maar deze theorie wordt in twijfel getrokken door latere onderzoeken.

Een pruim is doorgaans eivormig. Japanse rassen kunnen ronde of hartvormige vruchten leveren. De schil is dun en eetbaar en kan, afhankelijk van het ras, in kleur variëren van blauwzwart tot rood, geel en groen. Het vruchtvlees is stevig en doorgaans geel van kleur. De smaak kan variëren van zoet tot zoetzuur of aangenaam zoet. In Nederland geteelde pruimen zijn rijp in de nazomer, maar zijn gedurende jaar geïmporteerd verkrijgbaar. Een pruim is rijp wanneer de huid bij zacht indrukken iets meegeeft.

Verse pruimen zijn geschikt als vulling en ter decoratie van banketproducten. Gedroogde pruimen kunnen worden gebruikt als vulling in brood en banket. Daarnaast is het geschikt voor productie van jam en compote. De smaak van de pruim leent zich om te combineren met specerijen of hartige smaken.