Crème fraîche, Frans voor verse room, is een zuivelproduct dat wordt geproduceerd uit koemelk. Het is een aangezuurde room, wat wil zeggen dat er melkzuurbacteriën aan de room zijn toegevoegd. Na het aanzuren krijgt de room een rustperiode van 12 uur bij een temperatuur van 20°C. Het krijgt geen verdere fermentatie, zoals dit bij zure room wel het geval is, maar wordt vers gegeten.

Crème fraîche heeft een witte kleur. De room is vrij dik en stevig, enigszins vergelijkbaar met mascarpone. Het heeft een frisse, licht zure, maar romige smaak. In Nederland bevat crème fraîche een melkvetpercentage van 35%. De room heeft een gladde textuur. Door het hoge melkvetpercentage kan het gemakkelijk zowel warm als koud worden gebruikt.

Crème fraîche kan enigszins worden opgeklopt, maar zal nooit zo luchtig worden als slagroom. Het is zeer geschikt als toevoeging aan banketproducten. Voorbeelden hiervan zijn koekjes, cake, ijs en bavaroises. Net als andere roomsoorten combineert het goed met verschillende soorten vruchten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag