De custardappel, ook wel ossenhart of tropische roomappel genoemd, is de vrucht van de gelijknamige boom (Annona reticulata). Deze vruchten behoren tot de familie van de suikerappel en cherimoya. De bomen waaraan de vruchten groeien zijn middelgroot en komen voornamelijk voor in subtropische gebieden.
 

De vruchten hebben een appel- of hartvorm met een harde, bobbelige schil. De doorsnede van de vruchten ligt tussen de 7-12 centimeter. De onrijpe vrucht heeft een bleekgroene kleur en is hard. Naarmate de vrucht verder rijpt, krijgt deze bruine plekken en wordt de vrucht zachter. De vrucht lijkt hierdoor overrijp, maar is op dit moment juist het smakelijkst. Rijp smaakt het vruchtvlees zoet, custardachtig en is het sappig. Het vruchtvlees is bij rijpheid vrij vezelig en bevat een aantal grote oneetbare zaden. Bij overrijpe vruchten smaakt het vruchtvlees melig. Het wordt aangeraden om onrijpe vruchten te kopen en deze zelf te laten narijpen op kamertemperatuur.
 

De (over)rijpe vruchten worden voornamelijk als handfruit gegeten. Na het aansnijden kleuren de vruchten snel bruin. Door het zachte vruchtvlees is het geschikt om te gebruiken als puree, maar kan het ook in stukjes als vulling in producten worden verwerkt.