De guave is de vrucht van de guave-plant (Psidium guajava), afkomstig uit de mirtefamilie. De plant is een groenblijvende, diepvertakte struik of boom die tot 10 meter hoog wordt. De guave stamt vermoedelijk uit Midden-Amerika en wordt tegenwoordig in alle tropische en subtropische gebieden geteeld.

De vrucht heeft een afgeronde ovale vorm die 4-12 centimeter in doorsnee is. De schil is dun, mat glanzend en wasachtig met een groene tot groengele kleur. Het licht korrelige vruchtvlees kan verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de variëteit, die variëren van wit tot geelgroen, roze en donkerrood. De kern van het vruchtvlees is daarbij vaak rood getint. De smaak varieert van zuur tot zoetzuur en heeft een geheel eigen aroma. In het vruchtvlees bevinden zich pitjes in een geleiachtige massa die eetbaar zijn, maar vaak worden verwijderd.

De guave bevat is rijk aan pectine, waardoor het zeer geschikt is om te verwerken tot jam, moes en marmelade. Daarnaast zorgt de aangename zoetzure smaak ervoor dat het geschikt is te gebruiken in verschillende banketproducten, zoals ijs, taarten en gebak, bonbons en ter decoratie van producten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag