Een snelkorst is een korstdeeg dat geen of weinig rustperiodes nodig heeft tussen de toeren. De Hollandse snelkorst is afgeleid van de Hollandse korst. Hierbij wordt de vetstof samen met de bloem wordt vermengd totdat er kleine stukjes vetstof zichtbaar zijn. Daarna wordt het water pas toegevoegd. De bloemeiwitten kunnen geen gluten vormen, waardoor het deeg minder elastisch maar rekbaarder is. Het deeg kan daardoor snel achter elkaar worden getoerd zonder deegrust. Het mengen van vetstof en bloem zorgt voor betere verdeling van vetstof, zodat dat er minder toeren nodig zijn.

Een Hollandse snelkorst bestaat uit de volgende grondstoffen:

  • 100% (Korst)bloem. Dit hoort een bloem te zijn met goede kwaliteit eiwitten, zodat er voldoende water op kan worden genomen en er elastische en rekbare gluten gevormd kunnen worden. 
  • 100% vetstof. Er kan gebruik worden gemaakt van korstvet, boter of korstmargarine. Belangrijk is dat het deeg en de vetstof dezelfde consistentie hebben om het goed te kunnen verwerken.
  • 55% water. Koud water heeft de voorkeur om te voorkomen dat de deegtemperatuur oploopt.
  • 2% zout. Bedoeld om de smaak te bevorderen.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag