Kleurafwijkingen zijn afwijkingen aan het ijs waarbij de kleur anders is dan van het product wordt verwacht. Dit kan het ijs er minder smakelijk laten uitzien.

Enkele voorkomende kleurafwijkingen zijn:

  • Het ijs heeft een onnatuurlijke kleur. Hierbij kunnen de verkeerde soort of verkeerde hoeveelheid kleurstoffen zijn gebruikt. Gebruik natuurlijke kleuren die bij de smaak passen in gepaste hoeveelheid.
  • Het ijs heeft een grijsachtige tint. Dit kan ontstaat door ontleding van kleurstoffen in het ijsmengsel of door wrijving van metaal op metaal tijdens het draaien van het ijs. Gebruik de juiste kleurstoffen in het ijs en zorg ervoor dat de ijsmachine soepel draait.
  • Het ijs heeft zwarte of donkere stippen. IJs dat vanillemerg bevat zal kleine zwarte stippen in het ijs vertonen. Dit is geen afwijking. Mocht er geen vanille in het ijs verwerkt zijn, dan kan het verontreinigd zijn door smeerolie van de ijsmachine.
  • Het ijs is sterk verkleurd. Er kunnen sodaresten of resten van reinigingsmiddelen in de ijsmachine zijn achtergebleven.
  • Het ijs heeft een ongelijkmatige kleur. De gebruikte kleurstof of smaakstof is onvoldoende gelijkmatig gemengd door het ijs. Meng de kleurstof gelijkmatig door de compositie voor het draaien.