Airbrushen kan worden gebruikt om kleur aan te brengen op marsepeinfiguren, chocoladeproducten, suikerwerk en taartdecoraties. Bij het airbrushen wordt gebruik gemaakt van een speciale compressor met een spuitpistool. Het gebruik van de soort kleurstof kan daarbij het eindresultaat bepalen.

Kleurstoffen die gebruikt worden bij het airbrushen zijn:

  • Wateroplosbaar. Deze kleurstoffen drogen niet snel en hebben een lage dekkingsgraad, waardoor ze alleen geschikt zijn voor het gebruik op marsepein en suikerwerk. De kleurstoffen zijn direct te gebruiken om mee te airbrushen, waardoor ze altijd beschikbaar zijn. Het pistool reinigen gaat gemakkelijk met water.
  • Vetoplosbaar. Deze kleurstoffen hebben een hoge dekkingsgraad en korte droogtijd. Ze moeten vaak worden aangemaakt met cacaoboter of hard vet, maar zijn ook kant-en-klaar verkrijgbaar. Ze kunnen het beste worden bewaard in een warmtekast (40°C), aangezien deze kleurstoffen warm moeten worden aangebracht.
  • Chocolade. Hierbij wordt de chocoladecouverture afgeslapt en verneveld, waarbij grote oppervlakten gemakkelijk en dekkend kunnen worden bespoten. De chocolade wordt afgeslapt met 50% cacaoboter om het spuitbaar te maken. De temperatuur voor het airbrushen is 36°C. Bij het airbrushen van bevroren producten ontstaat door het extreme temperatuurverschil een fluweeleffect.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag