Na de bereiding van kaas, is deze nog slap en heeft het nog weinig smaak. Door het rijpen wordt het vocht uit de kaas verdampt en wordt deze steviger. Hoe langer de kaas rijpt, des te meer aroma’s en sterkere smaken ontstaan.

Om duidelijk te stellen hoe lang een kaas heeft gerijpt, krijgt de kaas een leeftijdsaanduiding die op de verpakking moet worden vermeld. De leeftijdsaanduiding die wordt gehanteerd, is:

  • Jonge kaas. Deze heeft minimaal 4 weken rijping gehad.
  • Jong belegen kaas. Deze heeft minimaal 8-10 weken rijping gehad.
  • Belegen kaas. Deze heeft minimaal 16-18 weken rijping gehad.
  • Extra belegen kaas. Deze heeft minimaal 7-8 maanden rijping gehad.
  • Oude kaas. Deze heeft minimaal 10-12 maanden rijping gehad.
  • Overjarige kaas. Deze heeft 12 maanden of meer rijping gehad.  

Het doel waarvoor de kaas wordt gebruikt, bepaald de rijping van de kaas. Jonge of jong belegen kaas wordt gebruikt bij producten waarbij de kaas moet smelten. Deze kaas blijft zachter en lichter van kleur bij verhitting. Extra belegen of oude kaas heeft een sterkere smaak en zal bij verhitting zijn vorm meer behouden en sneller kleuren.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag