Van de tarwekorrel worden verschillende meel- en bloemproducten gecreëerd. Om duidelijkheid te scheppen wordt er grofweg een onderscheid gemaakt tussen meel- en bloemproducten. Meel is een maalproduct waarin met het blote oog de zemeldelen zichtbaar zijn, bij bloem zijn de zemeldelen niet met het blote oog zichtbaar.

Van de tarwekorrel kunnen onder andere de volgende maalproducten worden gemaakt:

  • Meel. Een gemalen tarwekorrel. Het mag niet volkoren genoemd worden, omdat in het meel de kiem ontbreekt.
  • Volkorenmeel, fijn gemalen. De gemalen tarwekorrel, waarbij ook de kiem van de korrel is gemalen. De zemeldelen zijn bij deze soort fijner.
  • Volkorenmeel, grof gemalen. De gemalen tarwekorrel, waarbij ook de kiem van de korrel is gemalen. De zemeldelen zijn bij deze soort grover.
  • Geplette tarwe. De tarwekorrels worden in zijn geheel geplet.
  • Geschrote tarwe. De tarwekorrels worden hierbij grof gemalen of platgewalst.
  • Gebroken tarwe. De tarwekorrel is hierbij grof gebroken en geeft een grovere deeltjesgrootte in vergelijking met geplette of geschrote tarwe.