Bij het bereiden van ijs kan worden gekozen tussen drie verschillende bereidingsmethodes. Niet alle methodes zijn geschikt voor elke ijssoort, dit is afhankelijk van de gebruikte grondstoffen.

De verschillende bereidingsmethodes zijn:

  • Warme methode. Hierbij wordt de basismix na het mengen verwarmd, gepasteuriseerd, weer afgekoeld en vervolgens bevroren. Door het pasteuriseren worden de meeste micro-organismen gedood, waardoor deze methode voornamelijk gebruikt wordt bij het produceren van ambachtelijk ijs.
  • Koude methode. Hierbij worden de grondstoffen gemengd, maar niet verwarmd of gepasteuriseerd. In verband met de hygiĆ«ne kunnen niet alle grondstoffen zomaar worden gebruikt. Rauwe melk is hier een voorbeeld van. Maar ook bindmiddelen die verhit moeten worden zijn niet geschikt om te gebruiken bij deze methode. Doordat er geen verhitting plaatsvindt, worden micro-organismen niet gedood. Het mengen van de ingrediĆ«nten eist extra nauwkeurigheid, omdat anders klonten en een slechte structuur kunnen ontstaan.
  • Freeze off methode. Hierbij wordt een kant-en-klaar basismix gebruikt waar alleen de gewenste smaakstoffen aan toegevoegd hoeven te worden. Na het toevoegen van de smaakstoffen, kan de mix direct worden gebruikt voor het bereiden van ijs.