Munt is een sterk geurende, vaste plant behorende tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het heeft een frisse smaak die door verhitting minder sterk wordt en verkleurd. De smaak is afkomstig uit de etherische oliën die in de bladeren aanwezig zijn. Na de bloei is de plant niet meer bruikbaar als kruid, vanwege de verlaging van het gehalte aan de inhoudstoffen die de smaak bepalen.

Er bestaan verschillende soorten munt, omdat deze zich makkelijk onderling laten kruisen. De meest gebruikte muntsoort is groene munt of aarmunt (Mentha spicata). De plant komt van nature uit Midden- en Zuid-Europa. De bladeren zijn afgerond of hartvormig en hebben een groene kleur. Van de etherische oliën in deze plant is carvon de belangrijkste. Menthol komt minder voor bij groene munt, maar is sterk aanwezig bij pepermunt, wat een kruising is tussen groene munt en watermunt.

Munt wordt voornamelijk vers gebruikt, omdat door drogen de frisse smaak verdwijnt. Het is geschikt om te verwerken in verschillende natte vullingen, zoals bavaroises, mousses en gelei. Daarnaast kan het worden gebruikt in ijssoorten en ter decoratie van producten. Munt combineert goed met andere vruchten, maar combineert minder goed met andere kruiden en specerijen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag