Notencrèmes zijn botercrèmes waarbij noten, voornamelijk op basis van pâte, aan de crème worden toegevoegd. Voor notencrèmes kan elke crème worden gebruikt als basis. Door de aanwezigheid van de olie in de noten, kan de crème gaan schiften. Daarnaast zijn noten kostbaar, waardoor deze crèmesoorten niet veel worden gebruikt.

Er zijn drie soorten crème te onderscheiden:

  • Amandelcrème. Hiervoor kan een amandelpâte aan de crème worden toegevoegd. Andere mogelijkheden zijn het toevoegen van marsepein waar een klein deel bittere amandelen doorheen is gedraaid of het laten trekken van een grote hoeveelheid amandelen in melk.
  • Hazelnootcrème. Hier wordt doorgaans hazelnootpâte voor gebruikt. Dit kan ook goed worden gecombineerd met het toevoegen van chocoladecouverture.
  • Notencrème. Dit is de benaming voor een crème met walnotenpâte. Vanwege de minder op de voorgrond aanwezige smaak van walnoten, kan een kwart van de walnoten worden vervangen door amandelen in de pâte. Om de lichte kleur van de walnotenpâte te compenseren kan mokka- of koffie-extract worden toegevoegd.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag