De limoenboom is een plant uit het Citrusgeslacht. De plant komt van nature voor in Zuidoost-Azië, waarbij de vruchten en bladeren worden gebruikt om mee te koken. Tegenwoordig vindt de limoen steeds meer zijn weg naar de westelijke landen. Onder de noemer limoen vallen veel verschillende soorten, zoals de Key lime (Citrus aurantifolia) en de Kaffirlimoen (Citrus hystrix).

De limoen is een kleine, ronde vrucht met een doorsnee van ±5 centimeter. Het heeft een dunne, bleekgele tot groene schil. Het vruchtvlees is lichtgroen, sappig en heeft een zure smaak. Het is met een pH-waarde van 2,1 een van de zuurste vruchten die er bestaat. De zuurtegraad is vergelijkbaar met die van citroen, maar het heeft een ander aroma. De smaak is subtieler in vergelijking met citroen.

Behalve de vrucht, kunnen ook de bladeren van de Kaffirlimoen worden gebruikt. Door deze mee te verwarmen met een vloeistof, wordt het aroma van de bladeren overgenomen. De dunne schil is minder geschikt om te konfijten, maar de rasp van de groene schil kan als aroma aan onder andere degen worden toegevoegd. Het sap kan op dezelfde wijze worden verwerkt als citroensap.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag