Een carrot cake of worteltaart is een kruidige cake met een glazuur van roomkaas. De carrot cake heeft een compact, zacht en vochtig karakter wat past bij de winterse smaken van kruidenmengsels zoals speculaaskruiden. De (geraspte) wortels zorgen voor een natuurlijk zoete smaak en vochtige structuur van de cake, waardoor minder bruine suiker toegevoegd hoeft te worden. Vaak worden er ook rozijnen, citrusschil of gehakte noten aan toegevoegd voor extra textuur en smaak. Het roomkaasglazuur bestaat uit roomkaas opgeklopt met boter en suiker waardoor een luchtig, zoet en licht zurig glazuur ontstaat.

Het gebruik van wortels is afkomstig uit de Arabische landen in de 10e eeuw, waar het in plaats van suiker en in combinatie met specerijen werd gebruikt voor zoete producten. In Europa werden wortels in de Middeleeuwen ook als suikervervanger gebruikt. In de eerste recepten uit Engeland in de 18e en 19e eeuw wordt gesproken over wortelpudding, maar later ook over cake. Door Europese kolonisten werd de carrot cake meegenomen naar Amerika. Rond de jaren 60 is het roomkaasglazuur ontstaan en toegevoegd aan de cake, waardoor het huidige beeld van de carrot cake is ontstaan.