De aalbes (Ribes rubrum) is een bes die oorspronkelijk uit het westen van Europa komt. Het is een bladverliezende struik die voorkomt groeit in onder andere België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Noord-Italië en Noord-Spanje. De struik kan 1-2 meter hoog worden en heeft handlobbige bladeren met vijf lobben.

Aan de struik hangen eetbare bessen in trossen van 3-10 glanzende, gekleurde bessen, waarbij de totale hoeveelheid bessen per struik kan oplopen tot 3-4 kilogram. De bessen hebben een ronde vorm met een diameter van 8-12 millimeter. Onder de bessen zijn twee verschillende kleuren erkend, de rode en de witte bes. Onder de witte bes worden ook roze bessen gerekend die van de plant afkomstig kunnen zijn. Op de kleur na, bestaat er geen verschil tussen de rode en witte bessen. De rode bessen worden echter meer geteeld vanwege de aantrekkelijkere kleur.

Aalbessen hebben een zure smaak, waardoor ze weinig als basis in een product worden gebruikt. Ze worden voornamelijk gebruikt voor het decoreren van producten of als toevoeging aan fruitgebak, vanwege de mooi glanzende en roodgekleurde bessen. Verder is het geschikt als vulfruit in een vruchtenjam, vanwege het relatief hoge pectinegehalte.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag