Alcoholische dranken worden gebruikt om een specifieke smaak aan bakkerijproducten te geven. Het wordt voornamelijk toegepast bij zoete banketproducten, zoals bonbons of gebak. Vaak wordt er gebruik gemaakt van alcoholische dranken waaraan geen suiker is toegevoegd, omdat dit de zoetkracht van het product teveel beïnvloed terwijl het toevoegen van een bepaald aroma de reden is voor het toevoegen van de alcoholische drank.

De meeste likeuren bevatten een suikergehalte van minimaal 100 gram per liter. Bij likeuren waarbij de naam voorafgegaan wordt door ‘crème de’ wordt vaak een suikergehalte van 250 gram per liter gehanteerd. Wanneer niet aan eisen voor het suikergehalte wordt voldaan, mag het product geen likeur heten. Het gebruik van likeuren is mogelijk, maar met het suikergehalte moet rekening worden gehouden.

In de bakkerij wordt voornamelijk gebruik gemaakt van concentraten van bekende likeuren. Deze bevatten over het algemeen geen toegevoegde suikers, maar hebben een sterker aroma en hoger alcoholpercentage waardoor er minder van gebruikt hoeft te worden in het product. Ook wordt het indampen van bijvoorbeeld wijn of bier toegepast, zodat de smaak sterker wordt, maar het minder vocht bevat.