Amandelspijs is een product op basis van amandelen en suiker. In de (banket)bakkerij wordt amandelspijs meestal aangeleverd als grondstof en is te krijgen in twee soorten: gewone amandelspijs en aangemaakte amandelspijs.

Gewone amandelspijs bestaat uit:

  • Amandelen. Dit mag uitsluitend uit amandel bestaan om de naam amandelspijs te mogen dragen.
  • Suiker. Dit kan melissuiker of poedersuiker zijn. Poedersuiker wordt vaak toegevoegd voor fijnere spijssoorten.

Bij aangemaakte amandelspijs wordt het volgende toegevoegd:

  • Water. Om spijs af te slappen. Het gebruik van alleen water zorgt voor papperige spijs.
  • Ei. Om spijs af te slappen. Het gebruik van alleen ei zorgt voor een te luchtig gebakken product.
  • Citroenrasp. Dit wordt in kleine hoeveelheid als smaakstof toegevoegd, zodat het de amandelsmaak niet kan overheersen.

Op de verpakking staat de vermelding tussen de amandelen en de suiker vermeld. Dit geeft aan of het gele of blanke spijs betreft. Gele spijs heeft de verhouding van 1:1-1,2, blanke spijs 1:2-2,5.

Gele spijs wordt gebruikt voor:

  • Grovere spijskoekjes, zoals weespermoppen en paleisbanket.
  • Als vulling in staven en stollen.
  • Spuitbare amandelspijs.

Blanke spijs wordt gebruikt voor:

  • Fijnere spijskoekjes, zoals wellingtons en vanillenootjes.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag