Een appelbeignet is een gefrituurd product dat traditioneel tijdens Oudjaarsavond wordt gegeten. In Noord- en Oost-Nederland worden appelbeignets ook wel appelflappen genoemd, wat niet moet worden verward met de driehoekige, gevulde korstdeegproducten. Doordat appelbeignets worden gefrituurd, kunnen deze het beste dezelfde dag worden gegeten. Na langer bewaren verliezen de beignets hun krokantheid en worden slapper. Eventueel kunnen ze kort in de oven worden opgewarmd voordat ze worden gegeten.

Bij appelbeignets kan er onderscheid worden gemaakt tussen twee verschillende soorten. De eerste soort bestaat uit een schijf appel, met in het midden een gat gevuld met amandelspijs, die door een beslag wordt gehaald en vervolgens wordt gefrituurd. De andere soort is de appelbeignet van dun uitgerolde korstdeeg met daarin een appelschijf of stukjes appelvulling die wordt gefrituurd. Net zoals bij andere soorten appelgebak is het van belang de juiste soort appel te kiezen zodat de juiste textuur van de appel blijft behouden bij het frituren. Na het frituren worden beide soorten appelbeignets in principe na enig afkoelen en uitlekken door de kaneelsuiker gehaald, zodat het suikerlaagje goed blijft kleven.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag