Welke soorten beschuit zijn er?
Beschuit is een bros, droog en luchtig product dat gemaakt wordt van bloem en/of meel. Het is een broodvervanger die licht verteerbaar is, licht van gewicht is en wordt meestal in rollen van 13 stuks verkocht. Om beschuit te maken worden beschuitbollen gebakken van tarwebloem en/of meel, gist, beschuitgelei, zout en vocht. Deze worden na het bakken doorgesneden, zodat de twee helften nogmaals gebakken kunnen worden.
In Nederland zijn de volgende beschuitsoorten bekend:
- Zaans beschuit, de doorsnee beschuitsoort.
- Fries beschuit, de doorsnee beschuitsoort.
- Volkorenbeschuit, met meel in plaats van bloem.
- Beschuit dat bereid wordt volgens het ‘kort proces’.
- Theebeschuit en kokosbeschuit, dat in smalle reepjes komt en een zoetere smaak heeft.
- Anijsbeschuit, met gemalen anijszaad door het deeg.
- Scheepsbeschuit. Deze soort wordt niet meer in bakkerijen gemaakt en is, in tegenstelling tot de andere soorten, harder en krokanter van structuur.
Behalve ter vervanging van brood, is het in Nederland ook een traditie om op ‘beschuit met muisjes’ te trakteren bij de geboorte van een kind. Deze muisjes zijn wit met blauw voor een jongen of roze met wit voor een meisje en zijn gemaakt van gesuikerde anijszaadjes.