Er zijn verschillende soorten bindmiddelen verkrijgbaar die allemaal hun eigen kenmerken hebben. De algemene kenmerken van bindmiddelen zijn:

  • Ze kunnen veel vocht binden. De bindkracht is per soort verschillend.
  • Ze geven een doorzichtige (heldere) of ondoorzichtige (blinde) binding.
  • Ze zijn temperatuurgevoelig. Elke soort bindt bij een andere temperatuur. Zo kan binding ontstaan door verwarming, afkoeling of een combinatie van beiden.
  • Het opgenomen vocht wordt na een tijd weer gedeeltelijk afgestaan, waardoor de binding minder wordt.

Bindmiddelen worden gewonnen uit planten en dieren. De verschillende soorten bindmiddelen zijn te onderscheiden in drie groepen:

Bindmiddelen op basis van koolhydraten.

  • Zetmeel
  • Pectine
  • Celluloseproducten
  • Alginen
  • Johannesbroodpitmeel en guarpitmeel.

Bindmiddelen op basis van vetten.

  • Lecithine

Bindmiddelen op basis van eiwitten.

  • Gelatine
  • Melkderivaten
  • Sojaderivaten

Bindmiddelen worden in de hele (banket)bakkerij gebruikt. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Koken van gele room.
  • Maken van jam.
  • Binden van fruitvullingen.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag