Boter is een vetstof bereid uit melk met een boteraroma en frisse smaak. De kleur varieert van crème tot geel. Het smelttraject van boter ligt tussen de 21-32°C. Door de veelzijdigheid kan het in tal van producten worden gebruikt. De naam boter of roomboter is beschermd en mag alleen gebruikt worden wanneer het ten minste 82% melkvet bevat.
De volgende soorten zijn verkrijgbaar:

  • Grasboter. Gemaakt van melk die afkomstig is van koeien uit de periode dat ze hoofdzakelijk gras als voer krijgen. Het heeft een zachte consistentie en is geel van kleur door de hoeveelheid natuurlijke caroteen.
  • Hooiboter. Gemaakt van melk die afkomstig is van koeien die hoofdzakelijk hooi als voer krijgen. Het heeft in vergelijking met grasboter een taaiere consistentie en is licht van kleur door een lagere hoeveelheid natuurlijke caroteen.
  • Met caroteen. Dit is een botersoort waar extra caroteen aan wordt toegevoegd en een heeft een intens gele kleur.
  • Boterconcentraat. Dit is boter waaraan het water is onttrokken. Het geeft een stevig, brokkelig, geel product met 99,8% melkvet.
  • Gefractioneerde boter. Hierbij wordt eenzelfde proces toegepast als bij margarine om op maat gemaakte roomboter te krijgen.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag