Chocolade is gemaakt van cacao, gewonnen uit de pit van de vrucht (cacaoboon) van de cacaoboom (Theobroma cacao). De cacaobomen worden geteeld in landen rondom de evenaar, waarbij West-Afrika het grootste aandeel in de productie van cacaobonen heeft.
Chocoladecouverture is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en smaken. De drie voornaamste basisproducten zijn:

  • Donkere chocolade (puur). Bestaande uit cacaomassa, suiker, cacaoboter, lecithine en smaak- en aromastoffen.
  • Melkchocolade. Bestaande uit cacaomassa, suiker, cacaoboter, melkpoeder, lecithine en smaak- en aromastoffen.
  • Witte chocolade. Bestaand uit cacaoboter, suiker, melkpoeder, lecithine en smaak- en aromastoffen.

Binnen deze drie basisproducten kunnen er vele variaties gemaakt worden met betrekking tot:

  • De kleur. Behalve de wit, melk en pure chocolade, is er ook gekleurde chocolade beschikbaar. Deze chocolade bestaat doorgaans uit witte chocolade waar kleurstof aan toegevoegd is.
  • De smaak. Vaak wordt vanille toegevoegd, maar ook andere smaken zoals sinaasappel of koffie komen voor.
  • De vloeibaarheid. Elke soort chocolade heeft zijn eigen vloeibaarheid. Hoe meer cacaoboter er in de couverture zit, hoe dunner dit vloeit. Dun vloeibare chocoladecouverture kan beter verwerkt worden bij doorhaalbonbons, terwijl dik vloeibare chocolade beter is voor het opspuiten van decoraties.