Welke soorten consumptie-ijs zijn er?
Met consumptie-ijs worden alle ijssoorten bedoeld, die door middel van bevriezing veranderen in een vaste of pasta-achtige toestand en zo worden bewaard, vervoerd, verkocht of genuttigd. In de warenwet worden eisen gesteld aan de samenstelling van de verschillende soorten consumptie-ijs. Deze soorten zijn:
- Roomijs. Dit ijs mag geen ander vet dan melkvet bevatten met een minimaal gehalte van 5%.
- Melkijs. Mag geen ander vet dan melkvet bevatten. Het melkvetpercentage moet minimaal 2,5% bevatten.
- IJs. Mag ander vet bevatten en moet een droge stofgehalte van minimaal 25% bevatten.
- Waterijs. Mag ander vet bevatten en moet een droge stofgehalte van minimaal 15% bevatten.
Van bovenstaande ijssoorten kunnen andere ijssoorten worden geproduceerd. De bekendste zijn:
- Vruchtenijs. Dit kunnen naturel vruchtenijs, demi vruchtenijs of sorbetijs zijn.
- Softijs. Het is een ijssoort op basis van room- of melkijs.
- Parfait. Stilstaand bevroren ijssoort op basis van een pâte à bombe en opgeklopte slagroom.
- Mousse. Stilstaand bevroren ijssoort op basis van opgeklopte slagroom in combinatie met vruchtenpuree of andere smaakstoffen.
- Granité. Stilstaand bevroren ijssoort op basis van waterijs.
- Punch. Vergelijkbaar met sorbetijs, maar met een grotere nadruk op alcohol.