Met consumptie-ijs worden alle ijssoorten bedoeld, die door middel van bevriezing veranderen in een vaste of pasta-achtige toestand en zo worden bewaard, vervoerd, verkocht of genuttigd. In de warenwet worden eisen gesteld aan de samenstelling van de verschillende soorten consumptie-ijs. Deze soorten zijn:

  • Roomijs. Dit ijs mag geen ander vet dan melkvet bevatten met een minimaal gehalte van 5%.
  • Melkijs. Mag geen ander vet dan melkvet bevatten. Het melkvetpercentage moet minimaal 2,5% bevatten.
  • IJs. Mag ander vet bevatten en moet een droge stofgehalte van minimaal 25% bevatten.
  • Waterijs. Mag ander vet bevatten en moet een droge stofgehalte van minimaal 15% bevatten.

Van bovenstaande ijssoorten kunnen andere ijssoorten worden geproduceerd. De bekendste zijn:

  • Vruchtenijs. Dit kunnen naturel vruchtenijs, demi vruchtenijs of sorbetijs zijn.
  • Softijs. Het is een ijssoort op basis van room- of melkijs.
  • Parfait. Stilstaand bevroren ijssoort op basis van een pâte à bombe en opgeklopte slagroom.
  • Mousse. Stilstaand bevroren ijssoort op basis van opgeklopte slagroom in combinatie met vruchtenpuree of andere smaakstoffen.
  • Granité. Stilstaand bevroren ijssoort op basis van waterijs.
  • Punch. Vergelijkbaar met sorbetijs, maar met een grotere nadruk op alcohol.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag