Een donut is een zoete, gefrituurde snack die vooral in de Verenigde Staten populair is. Ze komen in verschillende vormen voor, al is de cirkel met het gat in het midden de bekendste. Over het ontstaan gaan verschillende verhalen rond. Een verhaal vertelt dat ze zijn uitgevonden door Amerikanen met Nederlandse achtergrond, als soort van oliekoek. Een ander verhaal zegt dat het afkomstig is uit Engeland, waar in een kookboek uit 1803 al over een donut werd gesproken.

Bij donuts worden er op basis van deeg twee soorten onderscheiden. De eerste soort is de gerezen donut. Het deeg is een luxe brooddeeg dat zijn luchtigheid krijgt door de gist. Dit geeft een lichtere en luchtere textuur, met een lichte afbeet. De tweede soort is de cake donut. Dit bestaat uit beslag waaraan chemische rijsmiddelen, zoals natriumbicarbonaat, worden toegevoegd om voor de luchtigheid te zorgen. De cake donut is stevig, heeft een compactere textuur en vaak een licht krokant korst.

Donuts kunnen met verschillende zoete, maar ook hartige, smaken worden gecombineerd. Ze worden gedecoreerd met op smaak gebrachte fondant, een laagje kristalsuiker of chocolade. Daarnaast worden ze ook gevuld met verschillende soorten room, jam en chocoladepasta.