Eetbare bloemen kunnen worden gebruikt als decoratie van brood- en banketproducten. Naast dat de bloemen een mooie kleur hebben, hebben ze ook een kenmerkend smaak die afhankelijk is van de soort bloem. Niet alle bloemen zijn echter eetbaar en sommige bloemen kunnen zelfs giftig zijn. 

De bekendste eetbare bloemen zijn:

  • Anjer (dianthus)
  • Bernagie (Borago officinalis)
  • Goudsbloem of calendula (Calendula officinalis)
  • Courgettebloem (Curcurbita pepo)
  • Driekleurig viooltje (Viola tricolor)
  • Lavendel (Lavendula angustifolia ‘Muntstead’)
  • Madeliefjes (Bellis perennis)
  • Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)
  • Rozen (Rosa)
  • Saliebloem (Salvia officinalis)
  • Afrikaantje (Tagetes)

Bij het gebruik van eetbare bloemen is het daarnaast belangrijk dat deze bloemen op de juiste manier worden behandeld. Er wordt aangeraden de bloemen koel te bewaren en alleen de bloemblaadjes te eten. De groene delen, stampers of meeldraden kunnen een mindere of bittere smaak hebben. De bloemen kunnen het beste voor gebruik niet worden gewassen, zodat de vorm van de bloem wordt behouden. Door de bloemen te wassen, zullen de bloemblaadjes slap worden en aan elkaar gaan kleven. Het is belangrijk dat de planten, waar de bloemen vandaan komen, niet zijn bespoten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag