Eistrijksel wordt gebruikt om gebakken producten extra kleur, glans en aanhechting te geven. Het strijken vindt plaats voor het bakproces, waarbij een of meerdere keren wordt gestreken. Eistrijksel wordt gebruikt bij brood, zanddeegproducten en korstproducten.

Bij eistrijksel kun je onderscheid maken uit de volgende soorten:

  • Eiwit. Dit geeft voornamelijk hechting en enige glans, maar zal niet veel kleuren. Het is geschikt voor het hechten van zaden aan korstproducten zoals zoutjes.
  • Licht eistrijksel. Bestaande uit heelei met een toevoeging van water of melk. Dit is geschikt voor het aanhechten van zaden op brood.
  • Normaal eistrijksel. Bestaat uit heelei en wordt gebruikt bij producten waar zowel aanhechting als kleur belangrijk zijn. Het kan worden gebruikt bij korstwerk en het strijken van broodjes.
  • Zwaar eistrijksel. Bestaat uit heelei met extra dooier of koffiemelk. Door de dooier of suikers uit de koffiemelk krijgen producten extra glans en een mooie bruine kleur. Het wordt voornamelijk gebruikt bij staven en letters.

De verhouding tussen de verschillende grondstoffen is afhankelijk van de eisen die worden gesteld aan het uiteindelijke product. Eidooier en (koffie)melk zorgen voor kleur en glans, terwijl water en eiwit zorgen voor aanhechting.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag